март 06, 2006

Отминалата любов като дъх на старо кафе ...

Въпреки че стана доста случайно, някак си любовта се оказа първата тема, върху която почнах да постигам резултати. Може би не е чак толкова странно :), а и дори да звучи малко като клише, струва ми се, че беше добро предзнаменование. Хайкуто, което ме доведе до тези мисли следва по-долу, както и образът, който хвана вниманието ми:

Затварям очи
и ме стопля
спомен за стара любов.

Соджьо

(Бележка: всички преводи са на Братислав Иванов)



Оставяйки настрана символизмът на снимката, винаги ми е било любопитно по какъв начин всеки си спомня за любовта, която е изживял преди. Наистина, често има доста горчиви спомени, но някак си с времето ми се струва, че остават предимно приятните чувства. Естествено, винаги има усещане и за загуба, но иначе не бихме могли да почувстваме, или по-скоро да оценим това, което сме имали.

Точно по този начин тази празна маса на снимката ми навя едновременно приятни, но така и леко тъжни спомени за близки някога за мен хора, които вече не са край мен, по една или друга причина. Явно често се замечтавам, но поне за мен спомените са нещо като стар албум, който с удоволствие може да се разглежда години по-късно. Не знам защо, но способността човек да извлича най-доброто от паметта си винаги ме е привличало.

Е, надявам се, че подобни приятни спомени ще ме спохождат по-често, като ароматът на старо каде, което съвсем леко гъделичка носа, някъде там, зад тезгяха ...

3 Comments:

Anonymous Анонимен said...

браво! много добра идея :)
Очаквам с нетърпение следващите ти снимки с хайку :). До тук са много приятни! :)

5:21 сл.об.  
Anonymous Анонимен said...

Живко, аз съм Полита (от клуба). Преди да прочета какво си писал за тази снимка си помислих: Каква е връзката с кафето и със старата любов? Но после изведнъж като погледнах и разбрах :)
Разтълкувах за себе си снимката по следния начин. Някога е имало двама души на тази маса, говорели са, пиели са кафе... Но сега е празна и остава само спомена за отминалото време. :) Едва след това прочетох и текста надолу.

8:57 сл.об.  
Anonymous Анонимен said...

[color=#9ad]
Как жизнь? мм.. есть cупер предложение по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru]порно на работе анкеты телок [/url]
aнекдот для разнообразия :)

Девушка на приёме у гинеколога
- Доктор, у меня такой деликатный случай. .
- Да?
- Я каждое утро, у себя во влагалище марку нахожу. . Вот посмотрите, я целый альбом этих марок собрала.
- Мдас. . Так это не марки, а наклейки с бананов!

Я 9 часов блуждала по сети, пока не вышела на ваш форум! Думаю, я здесь останусь надолго!
прошшу прощения за опечатки.... оченьь малнькая клавиатура у PDA!

[/color]

12:29 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home